На сайте с 26.02.2013 Репутация: 692
Сообщений 596 Пол: Мужской(33)
Стиль: MTB:Enduro
9 янв 2020 в 18:44
Всім привіт. Деякий час тому я придбав собі нову вилочку Cane Creek Helm і постив на форумі фотки, в той час отримав купу питань в приват як вилка? Як працює? і тп.
І от я вже нарешті поставив її, трохи обкатав і готовий поділитись думками і враженнями.
Передісторія. До 2018го я їздив на Пайку з кастомним демпфером фаст саспенжн і все було начебто гуд, але торсійної жорсткості і реальної плюшевості ця вилка не мала. Повітряні вилки зараз звичайно значно кращі і більш плюшеві ніж колись але до пружини все ще далеко. Тому я пересів на Фокс 36 гріп2 з пружинним апдейткітом Push ACS3 - виявилось що ACS3 дуже шумний і не дуже влавний, а демпфер працював якось дуже дивно і в ньому постійно було вспінене масло, виправити це не вдавалось що мені дуже не подобалось. Я пересів на пружинний аморт і вилку від Ohlins, і тут також вилізли свої нюанси про які я в принципі знав наперед, але думав що пронесе.. не пронесло)) аморт мав дуже малий спектр налаштувань, а у вилці за десь 50годин катання посвітліли ноги, в гарантії відмовили - сказали що вчасно не зробив ТО в їхньому офіційному сервісі.. Вибір став наступний DVO Diamond (сама плюшева повітряна вилка), Cane Creek Helm Coil, MRP Ribbon coil. Вибір впав на Helm, так як їхні аморти мені дуже подобаються і вони 100% кращі ніж MRP, і це все таки пружина на відміну від DVO. Перші враження Візуально вилка виглядає просто шикарно, починаючи від не зовсім чорного кольору закінчуючи тим що всі крутилки і тп круто відфрезеровані, а не литі як в Фокс і подібних. Пожмакав вилку на відчуття круто, налаштування також діапазони широкі і точні. Єдине що компресія в одному місці крутилась чуть тугіше - зняв крутилку, а під нею був не до кінця одітий сальничок, поправив і все стало ідеально. Але я написав про це в кейн, і я був щиро здивований - вони безкоштовно відправили мені цілий новий демпфер, бо той що в мене на їх ще думку погано пройшов контроль якості на заводі і з ним ще щось можливо може трапитись.
В середині Так як мені уже їхав новий ж демпфер я вирішив що варто розібрати цей що є і глянути чи є там ще якісь нюанси. В лівій нозі в принципі нічого супер особливого, звичайна перевірена часом пружинна конструкція з налаштуванням прелоаду. Дві речі на які звернув увагу. Перше на штоці є посадки під упор пружини для регулювання ходу вилки, при чому для цього треба мінімальний набір інструментів. Мені здається що це чи не єдина пружинна вилка в якій можна так легко міняти хід. Друге це ззовні поршень який штовхає пружину має полімерний башинг, який ковзає по внутрішній стінці ноги, відповідно вилка менш шумна і не пошкоджується внутрішнє покриття ноги
А от в демпфері все набагато цікавіше, особливо в блоці компресії. Компресія тут регулюється через поршень складної форми та підпружиненого клапану, звичайний шімстек повністю відсутній. Така конструкція використовується наприклад в асорті Push suspension, а також в топових амортах Fox для багі та позашляховиків. Плюс такої конструкції в дуже широкому спектрі налаштувань, надійності та відсутності мікрозазорів з перепадами тиску як в конструкціях з шімстеком. Звучить і виглядає доволі просто, але такі конструкції роблять тільки в топовій продукції так, як вони потребують надзвичайно довгої та ретельної розробки що робить їх дуже дорогими - шімстек в рази дешевше і легше зробити. Ніяких інших косяків в демпфері не виявив, все зроблено максимально якісно і дорого - фрезерування і анод всюди, ніяких литих запчастин. Окрема увага це пильники так як саме вони чи не найбільше впливають на силу зрушення вилки . Тут стоять пильники Racing Bros - фактично зараз це найкращі пильники з існуючих, більшість топових сервісів такі як Vorsprung, S4, DirtLab, NSDynamics та інших рекомендують саме їх для апдейту вилок. Я уже не раз з ними стикався і вони дійсно дуже класно справляються з своїми функціями при дуже малому терті.
Робота вилки.
Я б сказав що вона ідеальна, принаймі для мене. Вилка неймовірно плюшева, початкового зрушення практично нема. Відскок і низькошвидкісна компресія добре регулюється, кожен клік чітко впливає на роботу вилки, діапазони широкі. Високошвидкісна компресія також все ок, але різниця між кожним кліком не така відчутна. Дрібні нерівності вилка відпрацьовує ідеально, хороша підтримка в середині ходу. Пробити вилку мені не вийшло, хоча я старався, останній сантиметр дуже жорсткий - уже працює відбійник, він до речі в роботу включається якось плавно, в руки не чути. І окремо це торсійна жорсткість, відчуття ніби їдеш на Фокс 40, а не на ендуро вилці з 35ми ногами. Вся фішка в осі - вона квадратна, точніше D подібна, і отвір в штанах такої ж форми, завдяки цьому штанина не гуляє чи має мікролюфтів навколо осі. В круглих осях, як би ви не затягували, штанки постійно трошки крутяться відносно осі та іншої штанки, особливо в рокшокс. Геніально просте рішення, дивно що воно не популярне. Мабуть знову ж таки через бюджети, зробити таку вісь і штани значно дорожче ніж круглу.
Мінуси. Єдиним серйозним мінусом я б назвав вагу, моя заважила 2270г, що доволі багато. Повітряна версія важить 2070г
10 янв 2020 в 11:35
NArtemD, думав над оглядом байка, але дуже багато тексту)) по вазі зараз на пружинній підвісці 12,8-12,9, на повітрі з пайком і інлайном було порядка 12,3
11 янв 2020 в 17:39
Eugen Pedchenko, катався на manitou mattoc, вона по відчуттях долі хлипка, може через 34ті ноги, а може через конструкцію горили чи корони, хоча працює непогано, по моїх відчуттях трохи гірше ніж пайк, але вона значно дешевша З того що катав деякий час: RS Reba RS Sid RS Revelation RS Pike RCT3 DPA RS Pike FAST suspension + TI coil RS Lyrik RC2L RS Lyrik RCT3 RS Lyrik RC2 RS Lyrik RC2 + Push ACS3 RS Yari RS Boxxer Charger WC RS Boxxer R2C2 Fox 32 FIT kashima Fox 34 CTD kashima Fox 36 Fit4 kashima Fox 36 RC2 kashima Fox 36 GRIP2 kashima Fox 36 GRIP2 kashima + Push ACS3 Fox 40 RC2 kashima coil Fox 40 RC2 kashima float Manitou Mattoc Manitou R7 DVO Diamond DVO Beryl DVO Emerald Ohlins RXF 36 coil Cane Creek Helm Coil Marzocchi 350 NCR Marzocchi 350 NCR TI Marzocchi 380 R2C2 X-Fusion Vengeance HLR
11 янв 2020 в 19:27
voland, робота така)) прошу) заразу кажу оцінки суб'єктивні, камінням не кидати))
RS Reba - 7 чудовий перевірений варіант для повсякденного кк RS Sid - 9 та ж реба тільки легша, думаю що новий сід буде на 10, але я не тестив RS Revelation - 5 трейловий варіант реби, оцінка нижча так як пайк крутіше RS Pike RCT3 DPA - 8 - ідеальний варіант для трейлу і легкого ендуро RS Pike FAST suspension + TI coil - 10 топовий варіант апдейту пайка для трейлу RS Lyrik RC2L - 7 старий лірик, робота звичайно не як в чарджера, але це вилка яка могла пережити все RS Lyrik RCT3 - 8 - майже той же пайк тільки міцніший і більше ходу RS Lyrik RC2 - 9 - чуть чуть краще ніж рст3 RS Lyrik RC2 + Push ACS3 - 9,5 - я б сказав що майже ідеал але acs3 дуже шумний, мені це не подобається RS Yari - 7 бюджетна версія лірика, працює звичайно не так добре як лірик але дешева RS Boxxer Charger WC - 10 мабуть найкращий варіант для ДХ, RS Boxxer R2C2 - 9 - старий боксер, бойова класика, надійний і з хорошою роботою Fox 32 FIT Kashima - 10 ідеальна вилка для кк, але нова версія з тонкими штами виключно гоночний варіан Fox 34 CTD Kashima - 4 в ті часи коли вона вийшла і ще принаймі до 2018 вилка мала цілу купу проблем, особливо моделі стд, моделі 2019+ не пробував Fox 36 Fit4 Kashima - 9 чудовий варіант для тих хто любить ендуро і повкручувати Fox 36 RC2 Kashima - 9 як на мене то це найкраща фокса для ендуро, шкода що їх уже не випускають Fox 36 GRIP2 Kashima - 7 всі хвалять фапають і тп, але мені шось не зайшло, постійно піниться масло в демпфері і дає дивну роботу Fox 36 GRIP2 Kashima + Push ACS3 - 8 краще ніж повітря але така ж фігня як з ліриком на acs3 Fox 40 RC2 Kashima coil - 9 пружинний топчик для дх , але боксер мені особисто подобається більше Fox 40 RC2 Kashima float - 9 повітряний топчик для дх , але боксер мені особисто подобається більше Manitou Mattoc - 8 дуже хороший варіант для трейлу, дял ендуро як на мене то слабувато, дешева Manitou R7 - 3 дуже спрощена але облегщена реба, ролбоат меін не сподобалась, ламається часто DVO Diamond - 10 топчик для ендуро однозначно, і як на мене це найкраща повітряна вилка з усіх DVO Beryl - 8 бюджетний Diamond, працює не так круто, але варіант дуже хороший так як вона дешева DVO Emerald - 8 виглядає круто, але робота мені не дуже сподобалась Ohlins RXF 36 coil - 5 - працює класно, але ноги стерлись неймовірно швидко, ціна запчатсин просто космос, за нормальних умов утримання вилки на рік для тих хто реально катає коштує десь 150-200усд Cane Creek Helm Coil - 10 топчик, на разі по роботі найкраща ендуро вилка з усіх, до того ж дешевша ніж фокс 36 чи рш лірик, запчастини можна без проблем дістати за адекватними цінами (якщо комусь треба звертайтесь) Marzocchi 350 NCR - 6 ця вилка мені зовсім не зайшла мені Marzocchi 350 NCR TI - 8 значно краще ніж попередня, мабуть якась кепська повітряна пружина в попередньої мурзи Marzocchi 380 R2C2 - 8 вилка для тих кому треба протарани бетонну стіну))) доволі непогано працює X-Fusion Vengeance HLR - 7 доволі хороша вилка , але нічого осбливого
13 янв 2020 в 14:35
Kuzlich, я не вмію візуально визначати якісь покриття)) в цілому, по амортах наприклад, в кейна дуже хороше покриття, потертості зустрічаються значно рідше ніж в РШ чи Фокс.
На сайте с 22.03.2017 Репутация: 4
Сообщений 21 Пол: Мужской(37)
Стиль: MTB:Enduro Байк: Cannondale Jekyll
26 янв 2020 в 02:05
Cane Creek надежное анод... у вилок, идеальная работа Ну как бы тут не поспорить только с тем что это мнение авора, на вкус, и цвет... А в целом, не попробуэшь - знать не будешь, каждому свое!
На сайте с 30.09.2015 Репутация: 34
Сообщений 256 Пол: Мужской(28)
Стиль: MTB:Enduro Байк: Azimut Premium B+
26 янв 2020 в 02:27
Xopc писал(а): по амортах наприклад, в кейна дуже хороше покриття, потертості зустрічаються значно рідше ніж в РШ чи Фокс.
Ну хз, брал здесь на форуме ККДБ Инлайн, внешне был просто булочка, юзался очевидно мало (внешний шток как новый). Разобрал-а там внутренний шток уже до алюминия стёрт, пришлось менять.
Хотя вот например был ДШХ 5.0 Ейр, и на сколько бы я не отсрачивал переборку, сколько бы он не усирался, с покрытием ничего не просходило, хотя оба штока предыдущий владелец покоцал ключами и ездил в горах очень много:)
tremolo писал(а): сборище дегенератов.какое счастье что я больше не катаю и не вижу эти еб*льники,нет соблазна глазенки повыдавливать.все нормальные люди либо на мото пересели либо просто забили
26 янв 2020 в 11:09
nikblack, спеціально якогось порівняльного тесту я не робив. На дт, магурі, формулі ніколи особливо не катав. Чим не сподобалась ця вилка?
Annihilator, внутршні штоки демпфера в більшості випадків пошкоджуються від того що аморт був погано закірплений в рамі і не прокручувався в вухах на кріпленнях, а не від того що не вчасно не роблять ТО
На сайте с 30.09.2015 Репутация: 34
Сообщений 256 Пол: Мужской(28)
Стиль: MTB:Enduro Байк: Azimut Premium B+
26 янв 2020 в 21:28
Xopc, мой аморт снят со Спеша, там подшипники в линке, ну ты знаешь
tremolo писал(а): сборище дегенератов.какое счастье что я больше не катаю и не вижу эти еб*льники,нет соблазна глазенки повыдавливать.все нормальные люди либо на мото пересели либо просто забили
26 янв 2020 в 21:43
Annihilator, якщо з такого де лінк кріпиться мертво до одного вуха (аля ендуро стампі), то там це особливо болюча проблема, Олінс тепер навіть спеціально в амортах для спеша ставить спеціальний здоровий бушинг в повітряну камеру щоб зменшити знос штоків, при цьому в таких ж амортах для інших байків цього бушинга нема